Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz‐indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg. Cliëntondersteuning is er dus speciaal voor u, in uw belang en het is gratis.
Wat is cliëntondersteuning?
Cliëntondersteuners denken met u mee over hoe u de zorg zo kunt organiseren, dat het goed bij uw situatie past. De ondersteuning is vooral gericht op het verstreken van uw positie, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken over uw zorg. Een cliëntondersteuner staat naast u, denkt mee en is onafhankelijk, dus los van alle partijen. Waar mogelijk wordt uw sociale netwerk – bv familie, mantelzorgers en vrijwilligers – betrokken bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in uw buurt.
Waar helpt een cliëntondersteuner bij?
- Informatie en advies – wat is het zorgaanbod in de regio, zijn er verschillende zorgvormen? Wat zijn de cliëntrechten en eventuele wachtlijsten?
- Keuze voor de gewenste zorgaanbieder – wie of wat past het beste bij uw situatie.
- Invulling van zorg – hulp bij het opstellen van een persoonlijk plan. Hierin legt u vast hoe u uw leven wilt inrichten en wat voor u de beste zorg is. Dit kan gaan om een verblijf in een zorginstelling, een volledig of modulair pakket thuis of persoonsgebonden budget.
- Zorg‐ of ondersteuningsplan – hulp bij het opstellen, evalueren en bijstellen van dit plan. Dit zijn afspraken over de invulling van de zorg die u maakt met uw zorgverlener. de cliëntondersteuner kan u bijvoorbeeld bijstaan tijdens gesprekken met zorgverleners.
- Bemiddeling tussen u en uw zorgaanbieder – wanneer u een andere invulling van uw zorgvraag wil en u er samen met de zorgaanbieder niet uitkomt. Ook dan kan een cliëntondersteuner u helpen.
Waar?
U kunt terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie.
- Zorgkantoor Menzis
Kijk op http://www.menzis.nl of bel 088 – 22 42 42. - MEE
Kijk op http://www.mee.nl of bel 0900 ‐ 999 88 88. - Adviespunt Zorgbelang
Kijk op http://www.adviespuntzorgbelang.nl of bel 0900 – 243 81 81.