Samen met de cliënt, de mantelzorgers en vrijwilligers wordt door de medewerkers gewerkt aan de kwaliteit van leven dat meer is dan goede medische zorg en behandeling maar ook gericht is op het welzijn en woongenot. Ons motto heeft consequenties voor de wijze waarop we zorg en diensten verlenen, namelijk gericht op de vraag van de cliënten en bewust van de kwaliteit die de zorg en dienstverlening voor de cliënten biedt. Dit geldt ook voor de huisvesting van onze cliënten. ENA wil voor ouderen die aangewezen zijn op zorg- en dienstverlening en de daarbij horende huisvesting, dé plek zijn om te wonen.
ENA streeft naar tevreden cliënten en veilige zorg. Dit doen wij vol passie en overgave; met alle instrumenten die we daarvoor tot onze beschikking hebben.

Kwaliteitsmanagmentsysteem
Veiligheid en Kwaliteit bij ENA
Bij ENA zorgen we ervoor dat veiligheid en kwaliteit altijd voorop staan. Zeggenschap en aandacht voor veiligheid heeft ENA onder andere geborgd in diverse domeingroepen en de kwaliteitscommissie. Zij zorgen voor aansturing en ondersteuning in scholing, preventie, hulpmiddelen, toetsing, evaluatie en verbeterplannen.
We kennen de volgende domeingroepen:
- Medicatieveiligheid
- Valpreventie en bewegen
- Onbegrepen gedrag en onvrijwillige zorg
- Welzijn en informele zorg
- Palliatieve terminale zorg
- Eten en drinken
- Hygiëne en infectiepreventie
- Continentie
- Zorgtechnologie en innovatie
- Veiligheid
- Informatiebeveiliging en privacy

Kwaliteitsverbetering en Incidentenregistratie
Elke vier maanden bespreken we de zorginhoudelijke kwaliteitsindicatoren in een strategisch overleg. Dit helpt ons om verbeterpunten te identificeren en gericht te leren en verbeteren. Incidenten en gevaarlijke situaties worden geregistreerd via MIM- en MIC-registratie. Ernstige incidenten onderzoeken we met de PRISMA-methodiek en bespreken we waar nodig in casuïstiekbesprekingen. Cliënten en hun naasten kunnen klachten en verbeterpunten indienen, wat ons helpt om continu te verbeteren. We blijven proactief in gesprek met cliënten en hun naasten om ervaringen en feedback op te halen. Ook waarderingen via Zorgkaart Nederland en eindezorg-evaluaties geven ons waardevolle input.

Samenwerking met behandelaren
In de behandeling werken we samen met verschillende specialisten, zoals artsen, verpleegkundig specialisten, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten van Novicare. Novicare levert ook de Wzd-functionaris. ENA is een erkende opleidingsplaats waar we, in samenwerking met Novicare, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten opleiden. Naast de specialisten van Novicare biedt ENA ook behandeling via muziektherapeuten, de beweegagoog en de verpleegkundig specialist GGZ. We investeren continu in het actueel houden van verpleegkundige kennis. Per locatie is er een verpleegkundig overleg en een ENA-breed verpleegkundig overleg. Hier bespreken we knelpunten en casuïstiek. Het verpleegkundig team is vraagbaak voor collega’s en triage voor de arts, en 24/7 bereikbaar volgens een rooster.

Kwaliteitsverpleegkundigen
ENA werkt met kwaliteitsverpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van zorg en leven op de locatie. Zij vormen een verbindende schakel tussen de teams, het beleid en iedereen die betrokken is bij de kwaliteit van zorg en leven op de locatie.

Klanttevredenheid
ENA staat voor goede kwaliteit van zorg. Wie anders kan dit als beste beoordelen dan onze cliënten en hun naasten. We vragen hen daarom regelmatig om ENA te beoordelen op Zorgkaart Nederland. U kunt ENA een cijfer geven voor kwaliteit van zorg. Hoe ervaart u dat medewerkers met u omgaan, wordt er naar u geluisterd en hoe waardeert u de accommodatie. En meer van dit soort vragen komen voorbij.

Als u een klacht heeft
Ondanks al onze inspanningen kan het gebeuren dat u problemen ondervindt in de dagelijkse praktijk. Dan loopt het niet zoals u verwacht of er zit u iets dwars. Dit horen wij graag van u, zodat wij zaken kunnen veranderen. Klachten zien wij als een kans op verbetering van onze zorg en dienstverlening. Schroom daarom niet om er uiting aan te geven. Hoe u een klacht indient, kunt u lezen in het document klachtenregeling. Voor een beknopte uitleg klikt u op onderstaande knop.

Certificering
ENA is gecertificeerd volgens de kwaliteitsnorm NEN 15224. Dit wordt ook wel de ‘ISO-norm voor de zorg’ genoemd. Deze Europese Norm is gericht op eisen voor zorgprocessen. Jaarlijks wordt ENA bezocht door een auditteam van certificeringsbureau LRQA die toest of ENA voldoet aan de eisen van NEN 15224. Klik hier voor het certificaat. Meer informatie over de NEN vindt u op hun eigen website.

Generiek Kompas ‘Samenwerken aan kwaliteit van bestaan’
Zorgorganisaties en zorgverleners werken in hun organisatie allemaal met het Generiek kompas. Het Generiek kompas legt meer nadruk op het voorkomen van een grotere zorgvraag, door te kijken naar wat ouderen zelf en samen met hun netwerk kunnen en hoe de professionele zorg en ondersteuning daarop kan aansluiten. Het Generiek kompas sluit aan bij verschillende fases waarin ouderen hulp, zorg, ondersteuning of behandeling nodig hebben. Dat kan zijn van het moment dat er ondersteuning thuis nodig is tot aan een complexe zorg- en behandelvraag in een verpleeghuis.
Voor ENA staat bovenaan: tevreden cliënten waaraan we optimale zorg en ondersteuning bieden door tevreden, deskundige en gemotiveerde medewerkers. Het Generiek kompas is in juli 2024 vastgesteld. Ook zaken als een kwaliteitsbeeld zijn in het Generiek kompas vastgelegd.
ENA moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat we betrouwbare en verantwoorde zorg en welzijn leveren, wordt regelmatig getoetst.
